Horká čokoláda 72% s modrým makom
- Zloženie: cukor, kakaová hmota, kakaové maslo, modrý mak 9%, emulgátor: sójový lecitín, prírodný výťažok z vanilky. Môže obsahovať stopy mliekaa suchých škrupinových plodov
- Obsah kakaovej sušiny:najmenej 72%
- Skladovanie:v suchu do 25°C
- Minimálna trvanlivosť:udaná na obale výrobku
- Balenie:100 g
- Výrobca:Čokoláda Koller s.r.o., Školská 3, 900 45 Malinovo, Slovensko
Konzumácia maku výrazne podporuje imunitný systém, pretože zásadité makové semienka z potravinárskych odrôd sú bohaté na zdraviu prospešné látky. Mak obsahuje :
• vitamíny B1 a B3 (niacín a tiamín)
• vitamíny E a C
• kyselina listová a pantoténová
• vlákniny
• bielkoviny
• sacharidy
Makové semienko obsahuje• 42-58% tukov,
• 18-20% bielkovín
• 16-24% sacharidov
• 5-8% vlákniny
• asi 6% minerálnych látok
Minerálne látkyMak obsahuje najviac vápnika zo všetkých potravín, v 100g maku je až 1400mg vápnika. Jeho využiteľnosť je oveľa vyššia ako z mlieka, v ktorých je vápnik viazaný na kazeín.
Obsahuje ešte draslík, horčík, meď, železo, mangán, sodík, fosfor a zinok
Tukysú zastúpené asi 40%. Makový olej obsahuje vysoké percento prospešných polynenasýtených mastných kyselín, najmä kyseliny linolovú (67-72%) a alfa-linolénovú (3-5%), ktoré si organizmus nevie sám syntetizovať a preto ich treba prijímať v potrave.
Dôležitou je aj kyselina olejová, menšie zastúpenie majú kyseliny palmitová a stearová.
Mak pomáha ako prevencia osteoporózy, pri tvorbe kostného tkaniva, pri lámavosti nechtov, reume, migréne, vysokom krvnom tlaku, rakovine prsníka a chronickej únave a strese. Mak taktiež zlepšuje spánok, upokojuje, odkysľuje organizmus, znižuje cholesterol, podporuje imunitu a priaznivo vplýva na vyprázdňovanie čriev.
Žiadne komentáre
Žiadne komentáre
Nový komentár