Eigashima Shuzo (v Japonsku známy ako White Oak Distillery) je jedným z najstarších japonských rodinných liehovarov so stáročnými skúsenosťami s výrobou alkoholických nápojov. Liehovar sa nachádza kúsok od zálivu Osaka v rybárskej dedine Akashi, kde sa teší z teplého pobrežného podnebia po celý rok – s najvyššími priemernými teplotami a najnižšími ročnými zrážkami zo všetkých japonských liehovarov.
Spoločnosť sa riadi mottom „With Honesty" (čestne), ktoré má korene v tradícii a remeselnej zručnosti po stáročia. Oddanosť renomovaného mikro-liehovaru je stelesnením japonského umenia a ukazuje nekompromisné štandardy pre každú kvapku ich krásnych produktov.
Liehovar Eigashima, ktorý začal ako pivovar na saké počas obdobia Edo, odvtedy rozšíril svoj repertoár o ,,shochu" (japonský likér), mirin (ryžové víno), umeshu (slivkové víno), rôzne klasické vína a whisky. Liehovar Eigashima získal prvú národnú licenciu na výrobu whisky v roku 1919, avšak oficiálnu výrobu nezačal, kým neboli začiatkom 60. rokov nainštalované malé medené destilačné nádoby. Whisky sa tu destiluje počas chladnejšej polovice roka od septembra do marca. Keďže popularita japonskej whisky v priebehu rokov vzrástla, tím zmenil svoj päťdňový pracovný týždeň na šesťdňový a sezónu predĺžil až na leto.
Od roku 2017 zostáva produkcia v Eigashime malá – produkuje 48 000 litrov ročne, pričom ich dva sklady obsahujú približne 1 000 sudov. Sortiment sudov po bourbone, sherry Oloroso, brandy a jačmennom shochu sú hlavnými sudmi pre ich whisky, avšak jedinečné sudy po tequile či koňaku a ich vlastné sudy po vínach sú vyhradené pre špeciálne edície.
Akashi Blended
Navrhnutá tak, aby pripomínala klasiku. Má sladovú, citrusovú charakteristiku doplnenú o náznaky slanosti vďaka pobrežnej polohe, v ktorej dozrieva. Táto whisky je destilovaná z pšenice, jačmeňa a raže – zmes pozostáva z 30% sladového jačmeňa a 70% obilnej whisky. Dozrieva v sudoch po ,,bourbone", jačmennom ,,shochu" a ,,sherry", kde získa bohatý a hlboký aromatický profil poznačený tónmi dubu a vanilky, ktorý v chuti vyniká drevitými a korenistými arómami.
Vôňa je mierne ovocná s nádychom citrónu, čerešní, karamelu, ovsa a morského vzduchu. Chuť má tóny jemnej rašeliny nasledované arómami vanilky a píniových orieškov vedúcich k dlhému záveru. Dokonale čistá a ľahká s jemným nádychom pšenice a rašeliny na záver – vynikajúce znázornenie profilu chuti klasickej japonskej whisky.
Výrobca: Eigamshima Shuzo White Oak Distillery
Značka: Akashi
Druh alkoholu: Whisky
Obsah alkoholu: 40%
Objem: 0,5L
Krajina pôvodu: Japonsko
Druh balenia: krabička
Žiadne komentáre
Žiadne komentáre
30 €
Nový komentár