Zakladateľ Nikka Whisky Masataka Taketsuru je uznávaný ako „otec japonskej whisky". Jej históriu formoval s láskyplnou podporou svojej manželky Škótky Rity. Pracoval v spoločnosti Settsu Shuzo, ktorá mala v pláne vyrábať prvú autentickú japonskú whisky. Mladý absolvent chémie však odišiel do Škótska a usiloval sa tam odhaliť tajomstvá výroby whisky, pracoval v rôznych škótskych páleniciach. A splnil si svoj sen – vytvoriť v Japonsku – vo svojej domovine – pravú whisky.
Onedlho sa s Ritou vrátili do Japonska. V roku 1923 prijal zákazku od spoločnosti Kotobukiya (dnešná Suntory Whisky), ktorou bol poverený založiť a dohliadať na stavbu prvej japonskej pálenice na whisky. Keď mu skončila zmluva, začal hľadať pre svoju prvú vlastnú pálenicu podobné podmienky ako v Škótsku. V roku 1934 na ostrove Hokkaido našiel ideálne miesto na stavbu svojej pálenice Yoichi v malom rovnomennom pobrežnom meste. Táto mimoriadna poloha ťaží najmä z chladného podnebia, miestne rašeliniská boli pôvodne zdrojom prameňov Yoichiho rašeliny, zatiaľ čo slaný morský vánok zanecháva svoje stopy na tejto charakteristickej whisky. Pálenicu teda postavil podľa najčistejšej škótskej tradície. Už v roku 1940 uviedol na trh svoju prvú whisky. A vďaka veľkému úspechu, v roku 1952 svoju spoločnosť oficiálne nazval Nikka Whisky.
Ďalším krokom Masataka Taketsuru bolo postaviť druhú sladovú pálenicu na ostrove Honšú v regióne Miyagi. Mal záujem zvýšiť komplexnosť svojich zmesí a získať prístup k širšej palete štýlov sladovej whisky. Pokojné lesy a kopce v Miyagi sú preslávené čistým vzduchom a obzvlášť čistou vodou. Pálenica, ktorú nazval Miyagikyo stojí v srdci týchto prírodných krás, z ktorých whisky čerpá svoju eleganciu a čistotu. Destiluje sa parou pri nízkych teplotách, aby sa zaistila jemná destilácia. Používajú sa najnovšie inovácie, ktoré poskytujú optimálnu kontrolu nad výrobným procesom.
Nikka Whisky from The Barrel
Legendárna miešaná whisky, ktorá bola uvedená na trh v roku 1985. Vznikla s cieľom poskytnúť plnú chuť a bohatosť whisky ako priamo „zo suda", ktorú môžu bežne pri svojej práci ochutnať iba liehovarníci. Tajomstvom jej nádhernej chuti je jedinečná kombinácia komplexného miešania rôznych zmesí a väčšia sila – pri výrobe sa menej zriedi a tým sa dosiahne vyššie percento alkoholu.
Ikonická štvorcová fľaša odráža koncept „malý blok whisky" a stelesňuje intenzívnu a bohatú chuť. Dlho po svojom uvedení na trh je táto fľaša stále nadčasová a uznávaná pre svoju maximálnu jednoduchosť. Komplexná receptúra je vytvorená zmiešaním viac ako 100 rôznych šarží sladových a obilných whisky. Po zmiešaní sa whisky plní do použitých sudov a dozrieva ešte niekoľko mesiacov. Tento jedinečný proces harmonizuje všetky zložky v receptúre, výsledkom čoho je jemná chuť.
Už na prvý pohľad zaujme krásnou sýtou tmavojantárovou farbou. V jej vôni sa objavujú arómy rezaných kvetov, čerstvého ovocia, korenia a závan dubu. Chuť je plná a výrazná – prelínajú sa v nej tóny zimného korenia, karamelu a vanilky s intenzívnym ovocným dotykom. Dlhý a hrejivý záver oplýva tónmi ovocia s jemným dubovým nádychom.
Výrobca: Nikka Whisky Distilling Co. Ltd
Značka: Nikka Whisky
Druh alkoholu: Whisky
Obsah alkoholu: 51,4%
Objem: 0,5L
Krajina pôvodu: Japonsko
Druh balenia: bez obalu
Žiadne komentáre
Žiadne komentáre
49,40 €
Nový komentár